Model Türk Devletleri Teşkilatı ilk kez öğrencileri buluşturdu
Türk dünyasından 400 öğrenciyi Ankara'da bir araya getiren Model Türk Devletleri Teşkilatı programı, lise düzeyinde düzenlenen ilk diplomasi simülasyonu olarak dikkat çekti.
ANKARA-BHA
Türk dünyasının gençlerini bir araya getirmeyi amaçlayan Model Türk Devletleri Teşkilatı (Model Organization of Turkic States - MOTS) programı bu yıl ilk kez düzenlendi. Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde 2-5 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinlikte, öğrenciler Türk Devletleri Teşkilatını (TDT) temsil ederek uluslararası ilişkiler alanında deneyim kazandı.
“Geçmişin mirası, geleceğin umudu” temasıyla organize edilen programa, TDT üyesi ve gözlemci ülkelerden toplam 400 lise öğrencisi katıldı. Katılımcılar, farklı TDT organlarını canlandırarak hem diplomatik müzakere becerilerini geliştirdi hem de Türk dünyasının güncel meselelerine dair farkındalık kazandı.
“TDT’yi gençlerle konuşuyoruz”Programın genel sekreteri ve kurucu öğrencisi olan Ankara Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi 11. sınıf öğrencisi Miraç Emirhan Aydemir, MOTS'un kuruluş amacı hakkında, “TDT’ye üye tüm devletlerden gençleri bir araya getirip, bu yapının gündemindeki konuları genç bakış açısıyla ele almak istedik” dedi.
Aydemir, gençlerin fikirlerini özgürce beyan etmelerinin önemine dikkat çekerek, “Büyüklerimiz bu konuları konuşuyor ama bizim de birlik olup bu alanlarda söz söylememiz gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.
“Profesyonelce hazırlanan bir program”Etkinliğe İstanbul Pertevniyal Lisesi’nden katılan 9. sınıf öğrencisi Leyla Çayan, programı “amaçları ve yöntemiyle etkileyici” olarak nitelendirdi. Çayan, “TDT hakkında birçok yeni bilgi öğrendim, gelecekte tekrar katılmak isterim” ifadelerini kullandı.
İstanbul Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Feramuz Efe Kabakcı ise etkinliği “türünün ilk örneği ve şaşırtıcı derecede profesyonelce hazırlanmış” olarak değerlendirdi. Kabakcı, okul arkadaşlarının gelecek yıllarda daha yoğun katılım göstereceğini belirtti.
“Bir hayalin gerçeğe dönüşmesi”MOTS Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Karahan da projenin fikir aşamasından uygulamaya geçiş sürecine öğrencilerin liderlik ettiğini vurgulayarak, “Yaklaşık 1,5 yıldır hayalini kurduğumuz bu projede, her detayla bizzat ilgileniyoruz” dedi. Karahan, MOTS’un Türkistan bölgesine olan ilgisini daha da artırdığını söyledi.
“Farklı bir deneyim”Etkinliğe Kazakistan’dan katılan 10. sınıf öğrencisi Ayanat Amangeldi ise MOTS’un öğrenciler için “çok farklı ve faydalı bir deneyim” sunduğunu belirterek, organizasyonun gelecek yıllarda daha da büyümesini umduğunu ifade etti.
İngilizce yürütülen etkinlik süresince öğrenciler, dil pratiği yapmanın yanı sıra kriz yönetimi, işbirliği ve çözüm üretme konularında da eğitim aldı.