Hıdırnebi'nin geleceği için önemli kararlar

10 Haziran 2026 - 16:53

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi, Karadağ Hıdırnebi Turizm Merkezi Yönetim A.Ş.'nin yüzde 51 hissesinin bedelsiz olarak Trabzon Büyükşehir Belediyesi'ne hibe edilmesi teklifini oy birliğiyle kabul etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, kararın bölgenin turizm potansiyelinin daha etkin değerlendirilmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi haziran ayı meclis toplantıları, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in başkanlığında gerçekleştirilen son oturumla tamamlandı. Toplantıda, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen Karadağ Hıdırnebi Turizm Merkezi Yönetim A.Ş.’nin yüzde 51 hissesinin bedelsiz olarak Trabzon Büyükşehir Belediyesi'ne hibe edilmesine ilişkin madde görüşüldü. Komisyon raporunda, söz konusu şirketin vergi ve SGK borcunun bulunmadığının, bankalarda herhangi bir aktifinin olmadığının belgelenmesi, üzerine kayıtlı taşıt ve tapu kaydının bulunmaması şartıyla hisselerin Trabzon Büyükşehir Belediyesi'ne bedelsiz olarak devredilmesinin uygun görüldüğü belirtildi. Komisyon tarafından oy birliğiyle uygun bulunan devri, meclis üyeleri de oy birliğiyle kabul etti.

TURİZMİN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAYACAK
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Ahmet Metin Genç, “Hıdırnebi, turizm merkezi ilan edilmiş önemli alanlarımızdan biridir. Bölgenin işletilmesi konusunda Akçaabat Belediyemizle iş birliği içerisindeyiz. Bu iş birliğinin bir gereği olarak da turizm merkezinin yönetimi için bir şirket yapılanmasına gittik. Şirketin yüzde 49 hissesi Akçaabat Belediyesi'ne, yüzde 51 hissesi ise Trabzon Büyükşehir Belediyesi'ne ait olacak. İnşallah bu yapı, bölgenin turizm destinasyonu olarak gelişimine önemli katkılar sağlayacaktır” dedi. Sürece ilişkin hukuki detaylara da değinen Başkan Genç, “İşlemler, tesis edildiği tarihte yürürlükte bulunan mevzuata göre değerlendirilir. Cumhurbaşkanı iznine tabi olmaması amacıyla hibe yöntemini tercih ettik. Ancak süreç devam ederken kanunda değişiklik yapıldı. Başlamış olan işlem kendi hukuki çerçevesinde devam edecek olsa da nihai onay için dosya yeniden Cumhurbaşkanlığı'na gönderilecektir” ifadelerini kullandı.

HAYRAT’A MİLLET BAHÇESİ YAPILACAK
Meclis toplantısında Başkan Genç'e ayrıca, Hayrat Millet Bahçesi'nin hayata geçirilmesi için Büyükşehir ve Hayrat belediyeleri arasında protokol yapma ve imzalama yetkisi verildi. Oy birliğiyle alınan kararın ardından konuşan Başkan Genç, “Hayrat Belediye Başkanımızla görüştük, çok arzu ettiği bir proje. TOKİ ile bir süreci oldu ama biz Büyükşehir Belediyesi olarak devraldık. Bir protokol ile Hayrat’a değer kazandıracak bu projeyi hayata geçirmiş olacağız. Hayırlı olsun” dedi.