DOĞU KARADENİZ'İN EN BÜYÜK CAMİSİ HANİFE HATUN CAMİİ İBADETE AÇILDI

11 Temmuz 2025 - 19:48

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, 2019 yılında temeli atılan ve tamamlanarak şehrin simgesi hâline gelen Hanife Hatun Camii’nin açılış törenine katıldı. Başkan Genç, kıymetli eseri Trabzon’a kazandıran herkese teşekkür ederek, “Hanife Hatun Camiimiz; kardeşliğe, eğitime ve paylaşmaya hizmet eden çok yönlü bir merkez olacak” dedi.

Trabzon’un Ortahisar ilçesi Pazarkapı mevkiinde inşa edilen ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük camisi olma özelliğini taşıyan Hanife Hatun Camii, düzenlenen görkemli bir törenle ibadete açıldı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen arazi üzerine yapılan caminin açılış programına Vali Aziz Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, AK Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu, önceki dönem Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Müdürü Şaban Kondi, İl Müftüsü Selami Aydın, ilçe belediye başkanları, kamu kurum müdürleri, siyasi parti ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Büyükşehir Belediyesi Mehter takımının gösterisi ve caminin yapımıyla ilgili tanıtım videosuyla başlayan törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Bu güzel eseri şehrimize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

ÇOK YÖNLÜ BİR MERKEZ OLACAK
Başkan Genç, caminin yapımında katkıda bulunan herkese teşekkür ederek, “Merhume Hanife Hatun Hanımefendi'ye Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum. Peygamber efendimiz buyuruyor; Kim Allah rızası için bir mescit yaptırırsa Allah da onun için cennette bir köşk hazırlar. İşte bu müjde bizlere bir cami inşa etmenin sadece bir yapıyı değil ebedi bir kazancın vesilesi olduğunu da gösteriyor. Bizler camilerimizi, yalnızca günde beş vakit namaz kılma mekanları olarak görmüyoruz. Camilerimiz aynı zamanda hayatımızın da merkezinde olan bir ilim ve irfan yuvası, bir hizmet yuvasıdır. Hanife Hatun Camiimiz, içinde yer alan atölyeleriyle, derslikleriyle, konferans salonlarıyla, sosyal alanlarıyla birliğe, beraberliğe, kardeşliğe, eğitime ve paylaşmaya da hizmet eden çok yönlü bir merkez olacak. Ecdadın izinde yürüyen bir iradeyi kararlılıkla, emekle büyük bir gayretle ve fedakarlıkla, işbirliğiyle, dayanışmayla, hayata geçirmesine vesile olan çok kıymetli bakanıma, onun çalışma arkadaşlarına, belediyemizden katkı sağlayan değerli mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi. 

KADİM MEDENİYETİMİZİN İZLERİNİ TAŞIYOR
Başkan Genç, “Karadeniz'in en büyüğü olma özelliğini taşıyan külliyemiz elbette ki görüldüğü gibi fiziki büyüklüğüyle beraber göz dolduruyor. Bizim için asıl övünç kaynağımız sadece maddi ölçüler değil. Buranın içinde yeşerecek olan ilim, irfan, kardeşlik ve hayırdır. Bunu daha çok önemsiyoruz. Çünkü bu gerçek büyüklük sadece minarenin veya buradaki taşların büyüklüğünde değil, onların yüksekliğinde değil, gönüllerdeki derinliktir aynı zamanda. Gerçek büyüklük budur. Bu işe imza atan değerli büyüklerimiz inşallah Trabzon'umuzda bu anlayışla yetişecek olan nesillerin de gelişmesine katkı sağlıyor. Hizmete aldığımız bu eser aynı zamanda hem Osmanlı'nın hem Selçuklu mimarisinden ilham alarak inşa edilmiş, aynı zamanda kadim medeniyetimizin de izlerini taşıyor. Her detayıyla köklü tarihimizin ruhunu da yansıtıyor. 2019 yılında temeli atılan bu camimiz bizlere çok önemli bir hususu da yeniden hatırlatmıştır. Vakıf ruhu ölmemiştir. Biz bir kez daha gördük ki, bu milletin mayasında iyilik, cömertlik, hayırseverlik vardır. İşte Hanife Hatun Külliyemiz de bu asil ruhun ete, kemiğe bürünmüş, somutlaşmış, en güzel örneklerinden bir tanesidir” diye konuştu. 

HAKKIN SESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Başkan Genç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler hem aklımızı ilimle beslemeyi hem de yüreğimizi imanla güçlendirmeyi şiar edinmiş bir milletiz. Çünkü inandığımız tek gerçek şudur ki kuralsız bir zihin, karanlıkta kalır. Cesaretsiz bir kalp hakikatin izini süremez. Bugün dünya üzerinde iki milyarı aşkın mensubu bulunan İslam aleminin yaşadığı dağınıklık ve parçalanmışlık hepimizin gözleri önündedir. Bugün Filistin'de devam eden zulümler, soykırımlar, katliamlar Mazlumların ve kardeşlerimizin çektiği acılar yüreğimizi derinden yaralamaktadır. Oysa yüce dinimiz İslam, yeryüzünde barışın, adaletin ve kardeşliğin tesisi için gönderilmiştir. Bu kutsal mesajın gereği olarak İslam dünyasının da artık bir ve beraber olması, ortak bir geleceği inşa etmesi kaçınılmaz bir zorunluluktur. Bugün Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 21. yüzyılı Türkiye yüzyılı ilan etmesinin bir anlamı da budur. Bu vesileyle inşallah birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek hakkın ve hakikatin sesi olmaya devam etmeliyiz. Dünya yeniden Türkleri tarih sahnesine davet ediyor.” 

YENİ BİR BULUŞMA NOKTASI OLDU
Başkan Genç, Pazarkapı bölgesinde yapılan çalışmalara vurgu yaparak, “Avrasya Pazarımız, Bilim Merkezimiz, bütün ünitelerimizle beraber burası adeta Trabzon'umuzun yeni bir yaşam alanı ve yeni bir buluşma noktası olmuştur. Milletini yeniden ayağa kaldıran ve güzel eserlerle bütün ülkemizi donatan, bütün eserlerin banisi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a buradan şükranlarımızı saygılarımızı gönderiyoruz. 5 sene önce Cumhurbaşkanımızın kararlı iradesiyle, duruşuyla, cesaretiyle beraber İstanbul'un Ayasofya'sı da ilelebet Müslüman mabedi olarak ibadete açılmıştır. Allah Recep Tayyip Erdoğan'dan razı olsun. Orasının ibadete açılması da sadece bir ibadete açılma değil, sadece namaz kılmak için değil, bağımsız Türk Cumhuriyeti'ni, Türkiye'nin bağımsızlığını bütün dünyaya haykırmaktır. Trabzon'umuzu ilelebet Türk yurdu olarak tam bağımsız Türkiye'nin simge bir şehrinde Hanife Hatun Külliyemizi de ibadete açıyoruz. Bu güzel mabedin hemşehrilerimize, ülkemize ve bütün İslam alemi için, medeniyetimiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu. 

ÖNEMLİ BİR İLİM YUVASI OLACAK
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, “Karadeniz'in simgesi olan bir cami ve külliyeyi hizmete açmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. 2019 yılında başlatılan Hanife Hatun Cami ve Külliyesi mimarisiyle değil, içerisinde atölye, kütüphane, konferans salonuyla birlikte çeşitli alanlarda kurs eğitimlerinin icra edileceği önemli bir ilim yuvası olacaktır. Bu güzel eser aynı zamanda geçmişle geleceği buluşturan ecdadımızın emaneti olan cami kültürünü modern zamanlara taşıyan önemli bir eserdir. Camiler sadece ibadet edilen yerler değil, ilmin öğretildiği kardeşliğin pekiştirildiği, yardımlaşmanın hayat bulduğu istişarelerin geliştirildiği, maneviyatın soluk aldığı yerlerdir. İnşallah bu camimizde kalplerin birleştiği, duaların göğe yükseldiği çocuklarımızın kuranla, gençlerimizin bilimle, büyüklerimizin hikmetle buluştuğu bir yer olacaktır. Bu ezanlar dinmesin, bu bayrak inmesin diyoruz” ifadelerini kullandı.

TRABZON BİZİM SEVDAMIZDIR
Önceki dönem Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Trabzon halkı bu camiyi sahiplendi. Bu cami Trabzon’a çok yakıştı. Bu kadim vilayet önemli bir şehirdir. 12. asırdan itibaren Selçuklu Türklerinin Anadolu topraklarında İslam’ı yaygınlaştırma gayretleriyle doğu Karadeniz’de filizlenen İslamiyet nihayet 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet hanın Trabzon’u fethetmesiyle bölge tam anlamıyla bir İslam beldesi olmuştur. 2019 yılından itibaren inşaatına devam ettik. Bu eserde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Caminin yapılması fikrini ortaya koyan ve sahip çıkan önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanımız Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na, Ortahisar Belediye Başkanlığı’nda ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda vermiş olduğu destekleri için Ahmet Metin Genç’e teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Murat Öztürk'e ve belediye çalışanlarına, dönemin valisi kıymetli valimiz rahmetli Yücel Yavuz'a, bugünkü Trabzon Valimiz Aziz Yıldırım'a, İl Müftümüz Selami Aydın’a, Ortahisar Müftümüz Özcan Yılmaz'a, değerli hocam Profesör Dr. Şaban Şimşek'e, eski milletvekilleri Mahmut Kaplan, Mikail Aslan, Mete Bülgün’e, eski Milli Eğitim Bakanımıza, genel müdürümüz Seyfullah Aslantürk’e, mimar Safiye Demir’e, derneğimizin başkanı İrfan Altıner’e ve emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Camiler sadece ibadetlerimi yapmak için bir araya geldiğimiz yer değildir, tüm medeniyetlerin merkezinde cami vardır. Camimiz aynı anda 7 bin 700 kişinin ibadet yapabileceği bir alana sahiptir. Bu cami ve külliye simge niteliği kazanacaktır. Trabzon bizim sevdamızdır. Trabzon vatanına, bayrağına ve milletine bağlı birçok kişinin yetiştirdiği şehirdir. Trabzon’un cazibe merkezi olma özelliğini artırmalıyız. Eğitim, üretim, sanayi ve turizmin artması için elimizden geleni yapmalıyız” diye konuştu. Konuşmaların ardından İl Müftüsü Selami Aydın’ın dualarıyla cami açılışı gerçekleştirilerek ilk Cuma namazı kılındı