BASAM Başkanı Rıfat Sait'ten Balkanlar'a Çıkartma: 9. Ziyaret Tamamlandı!

27 Nisan 2026 - 21:14

Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı ve AK Parti 24. Dönem İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Balkan ülkelerine gerçekleştirilen dokuzuncu iş gezisinin ardından önemli açıklamalarda bulundu. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın resmi heyetiyle başlayan temaslar, bölgede geniş bir diplomasi ve ticaret trafiğine dönüştü.
​Balkanlar ile Türkiye arasındaki bağları güçlendirmek adına stratejik çalışmalar yürüten BASAM, bölgedeki dokuzuncu ziyaretini başarıyla tamamladı. Ziyaretin ilk durağı, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın resmi heyetiyle birlikte gerçekleştirilen Kosova ziyareti oldu. Ardından Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’da devam eden temaslar, Balkan coğrafyasındaki ticari ve kültürel iş birliğini pekiştirdi.

​Üst Düzey Diplomatik Temaslar

Ziyaret süresince bölge ülkelerinin siyasi liderleri ve temsilcileriyle bir araya gelindi. Görüşülen isimler arasında;
​Kosova: Başbakan Albin Kurti, Başbakan Yardımcısı Fikrim Damka, Ticaret Bakanı Mimoza Kusari ve Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Tunç Sabri Angılı.
​Kuzey Makedonya: Başbakan Yardımcısı Bekim Sali.
​Arnavutluk: Tiran Büyükelçisi Ceyhun Erciyes.

​Ticari İş Birlikleri ve Saha Ziyaretleri

​Haberin odağında sadece siyasi görüşmeler değil, aynı zamanda ekonomik projeler de yer aldı. Heyet; Makedonya Türk Ticaret Odası, Makedonya Ticaret Odası ve Kosova Türk Ticaret Yatırım Odası ile bir araya gelerek yatırım fırsatlarını değerlendirdi. Ayrıca bölgede faaliyet gösteren Greenenerji ve CW Enerji gibi firma temsilcilikleri ile Kosova NATO Komutanlığı da ziyaret edilen noktalar arasındaydı.

​Kültürel Bağlar Unutulmadı

Heyet, resmi temasların yanı sıra DEİK Kosova Yuvarlak Masa Toplantısı’na katılım sağladı. 23 Nisan Kosova Türk Resepsiyonu’na da iştirak eden BASAM Başkanı Sait, Prizren’de düzenlenen Ferhat Göçer konserinde bölgedeki Türk toplumuyla bir araya gelerek kültürel birlikteliğin altını çizdi.

​"10. Ziyaret Mayıs Ayında"

​Ziyaretlerin verimliliğine dikkat çeken Rıfat Sait, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
​"Oldukça başarılı geçen ziyaretlerimizin devam edeceğini ve Mayıs ayında gerçekleştireceğimiz 10. Balkan ziyaretimize tüm dostlarımızı beklediğimizi duyurmak istiyoruz. Kosova resmi ziyaretinde bizleri heyetine dahil eden Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat’a şükranlarımı sunuyor, bizleri Balkanlar’da misafir eden tüm protokole teşekkürlerimi iletiyorum."