"Ahilik Teşkilatı, asırlarca bu topraklarda ticaretin ve dayanışmanın bel kemiği olmuştur"

16 Eylül 2021 - 18:43

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahilik Haftası Kardeşlik ve Dayanışma Programı'nda yaptığı konuşmada, 'Ahi Evran'ın 32 başlık altında sınıflandırdığı Ahilik Teşkilatı, asırlarca bu topraklarda ticaretin ve dayanışmanın bel kemiği olmuştur. Dönemin şahidi tarihçiler, Anadolu'nun Ahiler sayesinde sosyal ve iktisadi bakımdan düzenli, mamur bir yer hâline geldiğini kaydeder' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırşehir’de Ahilik Haftası Kardeşlik ve Dayanışma Programı’na katılarak, bir konuşma yaptı.

Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı’nı kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın hiçbir yerinde esnaf ve sanatkârın, Türkiye’deki gibi ilim, ahlak ve sanatı birleştiren köklü bir geleneğe, tarihî bir role sahip olmadığını belirterek, “Ecdadın bize miras bıraktığı bu köklü kurumla iftihar ediyoruz” dedi.

“AHİLİK KIYMETLİ HAZİNELERİMİZDEN BİRİDİR”

“Zamana yenik düşmeyen, rengi solmayan, değerinden bir şey kaybetmeyen Ahilik, bugünün dünyasının ihtiyaçlarına da derman olacak düsturlarıyla, en kıymetli hazinelerimizden biridir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahi Evran’ın 850. doğum yılının UNESCO tarafından 2021 yılı programına alınmasının, isabetli olduğunu kaydetti.

“Ecdadımız dünyada, fetih kabiliyeti yanında, devlet kurma maharetiyle de maruftur. Bu devletler sadece kılıçla kurulmadı. Asıl büyük ve kalıcı fetih gönüllerde gerçekleşti” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Er meydanlarında şehit ve gazilerimizin fedakârlıklarıyla kazandığımız zaferleri; Yunuslarla, Ahi Evranlarla, Hacı Bektaşlarla ve daha nice evliyanın sözleri, davetleri ve amelleri ile tahkim ederek kalıcı hâle getirdik. Ahi Evran’ın 32 başlık altında sınıflandırdığı Ahilik Teşkilatı, asırlarca bu topraklarda ticaretin ve dayanışmanın bel kemiği olmuştur. Dönemin şahidi tarihçiler, Anadolu’nun Ahiler sayesinde sosyal ve iktisadi bakımdan düzenli, mamur bir yer hâline geldiğini kaydeder.”

“ESNAFIMIZI, MİLLETİMİZİN EMANETİ, BUGÜNÜMÜZÜN VE YARINIMIZIN MANEVİ TEMİNATI OLARAK GÖRÜYORUZ”

İnsanlığın bugün geldiği noktanın, teknolojide ve bilimde kat edilen mesafenin, asırlara sâri bir birikimin neticesi olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugünkü teknolojiye, bilime, ekonomik ve sosyal düzene asırlar öncesinden zemin hazırlayanlar olmasaydı, kendimizi şu an çok farklı ve dramatik bir yerde bulabilirdik.  Öyle ki, İbn-i Sina’yı anmadan bugünkü tıbbı kavrayamayız. El Cezeri’yi bilmeden bugünkü teknolojinin köküne ulaşamayız. Farabi’yi, Biruni’yi, Harizmi’yi, Kindi’yi tanımadan matematik konuşamayız. Yusuf Has Hacib’i, İbn-i Haldun’u öğrenmeden siyaset bilimini, sosyolojiyi anlayamayız.”

Bugünkü büyük şirketlerin, sanayicinin hemen hepsinin hikâyesinin küçük bir dükkândan, atölyeden başladığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin gelişmesinin, büyümesinin, hedeflerine doğru adım adım yol almasının köklerinin, esnaf çalışkanlığına ve ahlakına uzandığını kaydetti.

 “Bu nedenle esnafımızı, milletimizin emaneti, bugünümüzün ve yarınımızın manevi teminatı olarak görüyoruz” sözleriyle devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kapısı 72 millete açık esnafın olduğu yerde din, dil, ırk ayrımı olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

“HAYATA GEÇİRDİĞİMİZ UYGULAMALAR SAYESİNDE DÜNYANIN EN YÜKSEK BÜYÜME RAKAMLARINA ULAŞTIK”

İki yıldır dünyayı sarsan, her ülkeye ekonomik bakımdan ağır darbeler vuran bir salgınla mücadele ettiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de vakaların görülmeye başladığı günlerden itibaren salgının esnaf üzerindeki yükünü hafifletmek için çeşitli tedbirler aldıklarını hatırlatarak, gerçekleştirilen destekleri sıraladı.

Gelişmiş ülkelerin bile ciddi sarsıntılar yaşadıkları bir dönemde, kayıpları kısa sürede telafi ederek yollarına devam ettiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aldığımız tedbirler ve hayata geçirdiğimiz uygulamalar sayesinde dünyanın en yüksek büyüme rakamlarına ulaştık” dedi.