Adalet Bakanı Tunç: Duruşmaların canlı yayını için Meclis mevzuat değişikliği yapabilir

09 Temmuz 2025 - 16:41

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bahçeli'nin yargılamaların TRT'de yayınlanması çağrısına ilişkin olarak Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) değişiklik yapılması gerektiğini belirtti. Tunç, yargı süreçlerinin hızlandırılması konusunda ise yargının gerekli hassasiyeti gösterdiğini ifade etti.

ANKARA-BHA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti’nin TBMM’deki grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, CHP'li belediyelere yönelik operasyonlarda tutuklananların yargılamalarının hızlandırılması ve TRT’de yayınlanması çağrısına ilişkin değerlendirmede bulunan Tunç, duruşmaların canlı yayınlanmasının mevcut mevzuat çerçevesinde mümkün olmadığını, ancak Meclis’te sağlanacak bir görüş birliğiyle yasal değişiklik yapılabileceğini söyledi.

"CMK 183. maddeye göre fotoğraf dahil yasak"

Tunç, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 182. maddesine göre duruşmaların aleni olduğunu belirterek, “Ancak CMK’nın 183. maddesinde, duruşmalarda fotoğraf çekilemeyeceği açıkça belirtilmiştir. Dolayısıyla canlı yayın da bu kapsamda değerlendirilmektedir” dedi. Yine de, bu konuda bir görüş birliği oluşması halinde TBMM’nin gerekli mevzuat değişikliğini yapabileceğini ifade etti.

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin açıklamalarına değinen Tunç, “Sayın Bahçeli'nin kamuoyunun tüm süreci şeffaf bir şekilde izlemesi yönündeki yaklaşımı çok önemli bir hassasiyeti ortaya koyuyor. Ak koyun kara koyun ortaya çıksın anlayışı kamu vicdanı açısından kıymetlidir” diye konuştu.

"Soruşturmalar hızla yürütülüyor"

Yargı süreçlerinin hızlandırılmasına yönelik soruya ise Tunç, “Cumhuriyet Başsavcılıklarımız hızlı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. İddianamelerin gecikmeden hazırlanması ve kamuoyunun endişelerinin giderilmesi için yargı büyük bir titizlikle çalışıyor” açıklamasını yaptı.

GROK içeriği hakkında soruşturma: “Yapay zeka aracı olarak kullanıldıysa sorumlu gerçek kişilerdir”

Tunç, X platformunun yapay zeka aracı GROK üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik paylaşımlar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturmaya da değindi. 5651 sayılı yasa çerçevesinde içerik ve yer sağlayıcıların sorumluluk taşıdığını ifade eden Tunç, “Yapay zeka bir kişi değildir. Ancak onu yönlendiren, geliştiren kişiler tespit edilirse hukuki sorumluluk oluşur. Atatürk'e hakaret, dini değerlere saldırı ve kişilik haklarının ihlali gibi başlıklarda soruşturma açıldı” dedi.

Silah bırakma süreci: “Tarihi dönüm noktasındayız”

11 Temmuz’da planlanan silah bırakma törenine ilişkin soruları da yanıtlayan Tunç, terörle mücadelede tarihi bir sürece girildiğini vurguladı. “Terör örgütünün tasfiyesi, silahların teslimi, devletimizin ilgili kurumlarının koordinasyonu içinde yürütülüyor. Bu süreçte milletimizin ve özellikle şehit ailelerimizin hassasiyetleri göz önünde tutuluyor” ifadelerini kullandı.

Tunç, DEM Parti İmralı Heyeti ile planlanan görüşmenin, şehit cenazesi nedeniyle ertelendiğini söyledi. “12 şehidimiz vardı. Ben de Niğde’deki cenazeye katıldım. Bu nedenle görüşmeyi önümüzdeki haftaya erteledik” dedi.

Beylikdüzü Belediye Başkanı'nın sağlık raporuna dair soruya Tunç, “Hükümlü ve tutukluların sağlık şartları önemlidir. Onlar devletimize emanettir. Tam teşekküllü hastane raporları doğrultusunda süreç yürütülür. Gerekirse itiraz mekanizmaları da işlemeye açıktır” açıklamasında bulundu.