Reklam

‘Zamanda Safranbolu’ Belgesel Filmin Galası Yapıldı

‘Zamanda Safranbolu’ Belgesel Filmin Galası Yapıldı

‘Zamanda Safranbolu’ Belgesel Filmin Galası Yapıldı
17 Ocak 2019 - 19:49

Türk belgesel sinemacılığının ustası olarak gösterilen ve 2004'te vefat eden Suha Arın'ın 1976 yılında hazırladığı, Altın Portakal Ödüllü "Safranbolu'da Zaman" belgeseli, Suha Arın'ın kardeşi Reha Arın ve öğrencileri Nesli Çölgeçen, Yalçın Yelence ve Kemal Sevimli tarafından 42 yıl sonra "Zamanda Safranbolu" olarak yeniden çekilirken, filminin Safranbolu Galası yapıldı.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Prof. Dr. Sadettin Ökten Konferans Salonu'nda yapılan gala gecesine Vali Fuat Gürel ve eşi Özlem Aras Gürel, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer, kurum müdürleri, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı ve iş adamı Şefik Dizdar, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, film ekibi ve davetliler katıldı.

Galada konuşan Kemal Sevimli; ”Süha Arın gibi bir üstadın öğrencisi olmak ve böylesi bir belgeseli çekme fırsatı bulmak bizlere büyük onur ve gurur vermiştir. Ben çekimler esnasında bizlerden desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum. 42 yıl önce yaptığımız Safranbolu’da Zaman filminin ekibi, Zamanda Safranbolu’yu yaptı. Bu bütünüyle bir vefa çalışması. 42 yıl sonra Süha Arın Hocamıza bir vefa çalışması olarak yeniden bir araya gelerek ismini Safranbolu’da Zaman’dan alarak Zamanda Safranbolu olarak çektik” dedi.

Safranbolu kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer ise ; “Zamanda Safranbolu belgeseli ile bizler 42 yılda nereye geldiğimizi görmüş oluyoruz. Tabi Safranbolu’da Zaman belgeseli bize 1976 yılında hangi durumda olduğumuzu gösterirken, Zamanda Safranbolu’da nereden nereye geldiğimiz göstermesi açısından çok önemli. Sadece bu yönüyle değil geleceğimizin hangi istikamette olması açısından da önemli. Hepimiz biliyoruz ki birçok yer kendi anlamının çok daha ötesinde yerleri işaret eder. İşte Safranbolu da sadece bir ilçe olmanın ötesinde yalnızca Türkiye’de değil Dünyada da Korumacılığın Başkenti, restorasyon ve şehir kültürü denildiğinde Safranbolu akla geliyor” dedi.

Safranbolu’nun isim ötesindeki bu algı gibi rahmetli Süha Arın’ın “Safranbolu’da Zaman” belgeseli de sadece bir belgesel olmanın ötesinde bir uyanışı ve uyandırmayı temsil etmiştir diyerek konuşmasına devam eden Ürkmezer; “Bu uyanış sayesinde Safranbolu, sadece Türkiye’de değil tüm Dünyanın dikkatini üzerine çekmeyi başarmıştır. O yüzden inşallah Safranbolu’da Zaman belgeselinin belgesel sinema üzerinden tüm dünyada yaratığı etki gibi Zamanda Safranbolu belgeseli de bundan sonra Safranbolu için çalışan ve çalışacak olan herkes için bir rehber özelliği taşıyacaktır. Bu belgeselde emeği geçen başta Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı üyelerine, belgeselin Yönetmeninden kurgulayıcısına, seslendirene, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, olmazsa olmaz her iki belgeselin asıl oyuncusu olan Safranbolu kültürü ve Safranbolululara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Zamanda Safranbolu" Belgesel filmin gösteriminin ardından kürsüye gelen Karabük Valisi Fuat Gürel; “ İyi ki Karabük'e gelmişim, iyi ki Safranbolu’nun Karabük'ün bir parçası olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasında "Safranbolu'yu koruyanlar aslında sizlersiniz, Safranbolulular olmasaydı belki Safranbolu bu duruma gelmezdi. Biraz önce izlediğimiz ve 1976 yılında çekilen görüntülerdeki gibi olmuş olsaydı özellikle Safranbolu'nun tarihi kısmının yerle bir olduğunu görürdük. Ama Allah'tan bir belgesel çekilmiş ve o dönemin yöneticilerine özellikle teşekkür etmek istiyorum. Çünkü o kıvılcımı yakmamış olsalardı belki bugün bunları konuşmuyor olacaktık, birçok kentte olduğu gibi yok olan bir tarihi konuşacaktık. Ülkemizin ve dünyanın gözbebeği bir şehirde yaşadığımızı, bir müze kentte olduğumuzu tarihi çarşıda gezerken anlıyoruz. Geçmişte olduğu gibi çok büyük emek sarf eden Safranboluluların bundan sonra ki süreçte de bu şehrin geleceğe taşınması adına güzel işler yapacağına canı gönülden inanıyorum.1976 yılında çekilen "Safranbolu'da Zaman" ve aynı zamanda günümüzü belki de geleceğe taşıyan "Zamanda Safranbolu" Belgeselini çeken emektarlarına huzurlarınızda teşekkür ediyorum."diye konuştu.

YORUMLAR