YENİ YERLEŞİM ALANLARI
Reklam
Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Köşe Yazısı

YENİ YERLEŞİM ALANLARI

12 Ekim 2018 - 21:09

(Bu makalenin ilk şeklini 22.07.2004 yazmıştım M.N.Y).

Şehrimiz ülke genelinin üzerinde bir sosyo-ekonomik yapıya sahip.Zaten her vesile ile bunu görüyor ve yaşıyoruz.Ancak bu gücün yansımasını günlük hayatımızda göremediğimiz gibi  gelecek günlerimiz açısından da yaşayacağımızı söylemek te mümkün değil.

Yıllar önce yapılan Festivallerimiz sayesinde tanıtımımız ülke sınırlarını aşmıştı. Uluslar arası üne ve rekorlara sahip bir şehirde yaşamanın keyfini(!!!) sürüyoruz. Bu tanınmışlığı şehirleşmeye ve ekonomik kalkınmaya çevirmenin yollarını zorlamalıyız.

Hep özlemişimdir.Bahçeli bir ev.Kapıdan çıkınca ayağımızın toprağa değmesini.Yan komşularımızı yüz yüze görmek.Komşumuzun,evine gidiş gelişindeki yüz ve vücut hareketleri bize ulaşan bilgi olmalı.Bu bilgiler ile komşumuzun sevincini ve-veya kederini paylaşmalıyız.Ama apartman hayatında komşular birbirini ancak yönetim toplantılarında görür.Bu da sosyal hayatta insanları yalnızlığa iter.”Komşusu açken tok yatan bizden değildir ,komşuluk o kadar önemli ki komşu komşuya mirasçı olabilecek kadar hakkı var.” düsturunu kabul eden bir milletiz. Bu anlattıklarımı fiilen yaşamak için ciddi konut projeleri üretmemiz gerekiyor.Tabi ki çok katlı toplu konut projesi değil.Kent hayatı yaşayabileceğimiz YENİ YERLEŞİM BÖLGELERİNİ kurmamız gerekiyor. Zaten gelişmiş ülkelerde sosyo-ekonomik  durumu iyi olan aileler şehir dışındaki BANLİYO larda ,sosyo-ekonomik durumu düşük olan aileler şehir merkezinde yaşar.

Ereğli nin  çevresini saran yerlerde yeniden inşa edilecek YERLEŞİM BÖLGELERİNE ihtiyacımız var.Pençesten başlayıp Aktaş’ın arkasından Ören-,Kepez ve Deli Hakkı ya,Kemerden başlayıp BalıköKandilli-Neyran’a kadar binlerce dönümlük arazi var.Bu bölgelerde(gerekli bilimsel çalışmaların yapılması ön şartı ile) arsa üretimi yapılarak İNSANCA YAŞANABİLİR müstakil bahçeli evler yapılabilir.Bir de bu konuda ulusal veya uluslar arası destek alınırsa maliyet ciddi manada düşer. T.T.K (E.K.İ) ,ERDEMİR’in şehrimize sağladığı katma değeri  bu işin projelendirme ve yürütmesinde değerlendirirsek inanıyorum ki EREĞLİ’miz konut alanında TÜRKİYE nin cazibe merkezi olur.Yurt dışında çalışan vatandaşlarımızdan kesin dönüş yapmak isteyenler için yaşam standardı yüksek YERLEŞİM ALANLARI oluşturmuş oluruz.Sağlık hizmetlerinde ulaştığımız seviye buraları daha cazip hale getirecektir.

Anlatmaya çalıştığım proje ile binlerce aileyi YAŞANABİLİR EV  sahibi yapmış oluruz. Ankara’nın 30 yıl önceki,BALGAT civarını bilenler şu anki halini görünce acaba yanlış bir yere mi geldim der.Alt yapısı-üst yapısı olmayan bakımsız,çelimsiz gecekondu bölgesi gitmiş yerine modern bir şehir gelmiş.Demek ki istenince yapılabiliyor. 

Benzer yaşam alanlarını elin Avrupalısı yapabiliyor,Ankara Belediyesi yapıyor,Konya Belediyesi yapıyor,Kayseri Belediyesi yapıyor da biz niye yapamayalım. 12.10.2018

 

YORUMLAR