SEÇİM KANUNU VE SİYASİ PARTİLER KANUNU
Reklam
Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Köşe Yazısı

SEÇİM KANUNU VE SİYASİ PARTİLER KANUNU

22 Haziran 2017 - 22:53

16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandum ile T.C nin yönetim sistemi değişti. Yeni sistemin en verimli bir şekilde çalışabilmesi için birçok “uyum kanunu” çıkarılması gerekiyor. Bu çalışmayı  “artık işlevi bitti”(!) denen T.B.M.M  yapacak. Yapılacak uyum yasalarına kamuoyunun ,üniversitelerin, STK ların, meslek odalarının ve sözü olan herkesin katkı vermesi gerekir.

 

Kanunların bir teknik yönü bir de ruhu-özü vardır. Teknik yönleri, konunun uzmanları tarafından hazırlanmalıdır. Kanunun ruhu-özü dediğimiz  hususu toplum kabullenmelidir. Aksi halde sürekli değiştirmek zorunda kalınır. Kişisel kanaatim, arzum isteğim  odur ki ANAYASAMIZIN özü-ruhu “İSTİKLAL MARŞIMIZ” olmalıdır. Yasalarımız ruhu ise; Geleneklerimize, göreneklerimize, kültür yapımıza, sosyal renkliliğimize uyumlu olmalıdır. Ve kanunlarımızın amacı; milletimizi muasır medeniyetlerin üzerine çıkarabilmek olmalıdır.

 

Bu çerçevede seçim kanunu ve siyasi partiler kanununun genel çerçevesini çizmek istedim.

1-Yapılacak her yasa ortak akıl ürünü olmalıdır. Yasaların hazırlık aşamasında herkes fikrini söylemelidir.

2-Siyasi partilerin işleyişine üyelerinin aktif katılımı şarttır. Bunun için “üye” hem maddi hem de fiili olarak partisinin bir parçası olmalıdır. Aidat ödemeyen ve parti faaliyetlerine aktif katılmayan üyelik anlayışı terk edilmelidir.

3-Parti içi demokrasi işlemeli.

4- Ve her partinin AR-GE birimi verimli çalışmalı.

5-Partiler arasında ittifaklar yapılabilmelidir.

6-T.B.M.M de her siyasi düşüncenin temsil edilebileceği bir seçim sistemi olmalıdır.

        i-Mutlaka Türkiye Milletvekilliği olmalıdır.% 1 oy alan siyasi düşünce TBMM de temsil hakkı kazanmalıdır.

        ii-Seçim barajı tamamen kaldırılmalı. İlla olacak ise %3-5 civarında olmalıdır.

7-İlk tercihim “dar bölge” sistemidir. Seçilecek milletvekili ile seçmen birbirini tanımalıdır. Bu sistemin alternatifi “daraltılmış bölge” olabilir. Ortalama 4-5 milletvekilliğini kapsayan bir daraltılmış bölge sistemi.

8-“Yedek milletvekilliği” konusunu tartışmalıyız.

9-Milletvekili transferlerinin önü kesilmeli.

10-“Siyasi ahlak” anlayışı kurumsallaşmalıdır.

Buraya yeni maddeler eklenebileceği gibi değiştirilebilir, çıkarılabilir de .Hiç kimsenin ve hiçbir kurumun en hafif tabiri ile mızıkçılık yapmaya hakkı yoktur. Ortak aklı bulabilmenin yolu aklımızda olanları paylaşmaktır.

  

YORUMLAR