Reklam
Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Köşe Yazısı

“SAYGI”

12 Nisan 2016 - 10:48

Hayatımız boyunca binlerce kez kullandığımız bir kelimedir saygı.Ancak içerdiği mana ve ehemmiyeti ne kadar bilip kullanıyoruz.Veya tamamen alışkanlık olarak mı kullanıyoruz.

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre saygı;

i-Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu,hürmet,ihtiram

ii-Başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusu olarak tarif ediliyor.

Biz bu iki manayı ne kadar içten kabul ederek yaşıyoruz.

Tariften de anlaşılacağı gibi saygı sevgiyi de içine alan bir duygu.Bu duyguyu hakkıyla yaşayan insan ve insanların olduğu yerde dostluk,kardeşlik,sevinç ve mutluluk olur.Şöyle ki;

Toplumun en küçük birim olan AİLE kurumunda saygı gerektiği gibi yaşanıyorsa karı-koca kavgası olmaz.Çocuklar ebeveyne asi olmaz gelinler kaynana ile kavga yapmaz.Aile içinde bir arada yaşayan fertler kendileri dışında kalanları rahatsız etmekten çekinir.Aile ister ataerkil aile olsun isterse çekirdek aile olsun.Hatta ataerkil ailede bu iş daha başarıyla yürütülür.Çocuklar bu eğitimi kendi ana-babalarının ailedeki büyüklere davranış şekillerini aynen taklit ederler.Fazladan uğraşıda gerektirmez.

İşi biraz daha genişletelim.Çocuk okula gittiğinde orada da saygının hakim duygu olduğunu görürse.Müdür öğretmene bağırmaz,öğretmen talebelerine dayak atmaz okul öğrenciler için sevimsiz bir yer olmaz.Sevilerek gidilen bir eğitim-öğretim yuvası olur.

Hayalimizi biraz daha genişletelim.Çalıştığımız iş yeri,alış veriş yaptığımız dükkanlar,elektrik su telefon parasını yatırdığımız kurumlar,tedavi olmaya gittiğimiz sağlık kuruluşları hasılı doğumdan ölüme kadar yaşamak için ilişkili olduğumuz her kurumda “SAYGI” anlamı gibi yaşanırsa adliye ve emniyete iş düşmez.Bu hayalimizi devletler düzeyine genişletirsek dünyada savaşlar olmaz.

İşte bir kelimenin(saygı) kelime manasının yaşandığı dünyada mutluluğun hemen yanı başımızda olduğunu görürüz.Y.Kemal der ki . "İnsanlara saygıyı yitirdin mi yandın bittin, on paralık oldun demektir."

Birilerine sevgimiz bitebilir ama SAYGIMIZI hiç bitirmeyelim. Saygılarımla.

YORUMLAR