RESMİ NİKAH-İMAM NİKAHI-DİNİ NİKAH
Reklam
Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Köşe Yazısı

RESMİ NİKAH-İMAM NİKAHI-DİNİ NİKAH

06 Ağustos 2017 - 00:20

Kavramları sulandırmak suretiyle beğenmediğimiz bir konuda kafa karıştırmakta birebiriz. Dediğimiz “doğru olsa da olmasa da” biz dediğimiz için halkın yararınadır mantığından bir türlü kurtulamayanların oranı hala ciddi bir kitle oluşturuyor. Halk anlamaz, halk cahil, halk için en iyinin ne olduğuna biz karar veririz düşüncelerini aşmanın zamanı geçti artık.

Türk Dil Kurumuna göre kavramlara göz atalım;

Nikah; Bir erkekle bir kadının evlilik birliği kurmasını sağlayacak yasal işlem, evlilik akdi.

Nikâh memuru ;Kanunlara uygun olarak nikâh işlemini yapan, nikâh kıyan görevli

Nikâh kıymak ;nikâh memuru kanuna göre çiftlerin karı koca olduklarını bildirmek

Medeni nikâh; Resmî nikâh

Resmî nikâh Kanunlara uygun olarak nikâh memurunun kıydığı, devlet kayıtlarına geçen nikâh, medeni nikâh

Belediye nikâhı; halk ağzında Medeni kanuna göre kıyılan resmî nikâh

İmam nikâhı ;İslami kurallara göre kıyılan nikâh

Evlendirme yönetmeliğine göre Evlenme: Bir kadın ve bir erkeğin usulüne göre yetki verilmiş bir memur önünde bir aile kurmak amacı ile yapmış oldukları medenî hukuk sözleşmesini (Değişik: 29/12/2014-2014/7126 K.)

(5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu.) Evlendirme yetkisi;

MADDE 22- (1) Bakanlık, evlendirme işlemlerinin nüfus ve vatandaşlık hizmetlerinin bütünlüğü içerisinde yürütülmesi için gereken her türlü tedbiri alır ve uygular.

(2) Evlendirme memuru; belediye bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur, köylerde muhtardır. Bakanlık, il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, nüfus müdürlüklerine ve dış temsilciliklere evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebilir. Eşlerden birinin yabancı olması halinde evlendirmeye, il ve ilçe belediye evlendirme memurlukları ile nüfus müdürleri yetkilidir.

Mecliste yapılması planlanan Kanun Tasarısındaki değişiklik, bakanlığın evlendirme yetkisi ve görevi verecekleri arasına "il ve ilçe müftülüklerinin"eklenmesidir.

Kanun Tasarısı,

* Evlenme ehliyeti ve evlenme engellerini değiştirmemektedir.

* Evlendirme memuru tanımını  değiştirmemektedir.,

* Resmi nikahı kolaylaştıracak,  

* Resmî nikah işlemlerini hızlandıracak ,

*İl/ilçe müftülüklerinde resmi nikah kıymaya zorlamamaktadır; sadece vatandaşımıza ilave seçenekler sunmaktadır.

* Evlilik yaşı/evlenme şartları değişmemektedir.

*Laiklik ilkesine aykırı değildir; hukuk devletinin gereğidir.

Dini nikah-imam nikahı olarak yapılan uygulamanın İSLAM DİNİ açısından yeri ise;

*İslam hukukunda evlilik Hristiyanlıktaki manasında dini bir sözleşme sayılmaz. Nikahın cami gibi bir dini mekanda ve din adamı(ki İslam’da din adamı sınıfı da yoktur) tarafından kıyılması zorunluluğu yoktur.

*İslam hukukunda “evlenme şartlarına” haiz tarafların irade beyanları yeterlidir. Şahitler ile bilinirliliği sağlanır.

* Bununla birlikte tarafların hak ve hukuklarının takibi-korunması gibi nedenlerden dolayı nikahın kayıt altına alınması gerekmiştir. Osmanlıda evliliklerin  kayıt işi  kadılara(hakimlere) verilmiş. Kadıların izinname(izname olarak bilinir) verdiği mahalle imamları da nikah kıyma ve evlilik kayıtları yapmakta idi. Bu konu tam disipline edilemediğinden izinnamesi olmayan mahalle imamları da kaçak olarak nikah kıymaya devam etmiştir.

* Günümüzde “imam nikahı” olarak bilinen dini ritüeli yaptırma zorunluluğu ve  gerekliliği  olmadığı halde  sosyal ihtiyaç olarak hayatımızda vardır. Toplumuzun nerdeyse  hemen hepsi imam nikahını yaptırmaktadır. Çok az bir kesim buna ihtiyaç duymuyor.

Sonuç olarak nikah akdinin kayıt altına alınması sosyal ve hukuki  bir zorunluluktur. Resmi makamlarca yapılan her işlem kayıt altına alındığına göre “Müftülükler” dahil nikah kıymaya yetkili kurumlarını artırmak çocuk gelinlerden çok eşliliğe kadar bir çok sosyal yaramıza çare olacaktır. Şayet olay “LAİKLİK ELDEN GİDİYOR-ŞERİATÇILIK HORTLUYOR” gibi günümüzde karşılığı olamayan  yönlere taşınırsa kayıt altına alınamayan evlilikleri artırmış oluruz. Bundan da en çok zararı kadınlarımız ve evlilik dışı doğan çocuklar görür

YORUMLAR