Kdz EREĞLİ T.S.O SEÇİMLERİ
Reklam
Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Köşe Yazısı

Kdz EREĞLİ T.S.O SEÇİMLERİ

26 Temmuz 2017 - 21:07

4 yıl görev süresi dolup yeni seçimlerin yapılacağı T.S.O. seçimleri için çalışmalar başlamış durumda. T.S.O. lar şehirlerin yönetilmesinde ANA role sahip olmalarına rağmen  pek az TSO bu gücünü biliyor ve kullanıyor. Organ seçimleri, ülkemizdeki tüm seçimler göz önüne alındığında en demokratik bir yasal mevzuata sahiptir. Şöyle ki;

i-TSO üyeleri, mesleklerin bir birlerine yakınlığı ile oluşturulan KOMİTELERE ayrılıyor. Odanın üye sayısına göre komite sayıları 5-7-9….gibi çoğalabiliyor. Yine üye sayılarına göre komite üyelerinin sayıları da artıyor.

ii-Seçimlerde her komite için 7 asil  üyenin ilk 3 ü TSO MECLİSİNİ oluşturuyor. Kdz Ereğli TSO Meclisini oluşturan 21 kişi TSO nın Meclis Başkanlık Divanı,Yönetim Kurulu ve diğer organlarını seçiyor.

iii-TSO Meclisinin seçtiği Yönetim Kurulu Başkanı, istifa ve disiplin soruşturması hariç görevinden alınamıyor.

iv-Yönetim Kurulu ve organlarda kararlar oy çokluğu ile alınıyor.

Bu maddeler göz önüne alındığında TSO Meclisleri üyelerin hemen her kesimini temsil etmiş oluyor. Ve yönetim kurulu başkanını TSO Meclisi, kendi içinden seçtiği için LİDER SULTASI olmuyor

.

Buraya kadar anlattıklarım işin yasal mevzuatı. Bir de yaşanan gerçeklere bakalım.

TSO Yönetim Kurulu Başkanlığına aday olduğunu söyleyen bir üye çıkıyor. Hem kendi meslek gurubu hem de diğer 6 meslek gurubundan seçimlere girecek adayları belirliyor. Kendi meslek gurubundan seçilip meclise girebildiyse diğer guruplardan kendi belirlediği listelere göre yönetim kurulu ve başkanlık divanı üyelerini belirleyip MECLİSTE sadece formalite oylama ile seçim yapılıyor. Eğer başkan adayı(!) kendi meslek gurubundan kazanamamış ise diğer guruplardan kazansalar bile meclise giremediği için Yönetim Kurulu Başkanı olma ihtimali kalmıyor.

Bu güne kadar yasal mevzuata göre değil de yaşanan gerçeklere göre seçimler yapılıyor. Bunun doğal sonucu;

i-Seçimlerden önce Başkan adayı olarak ortaya çıkan kişi YÖNETİM KURULU-BAŞKANLIK DİVANI-ÜST KURULU DELEGELERİNİ tek başına belirliyor. İlerleyen süreçte üyeler arasında farklı düşüncelerde olanlar çıkarsa “BAŞKAN” tarafından aforoz edilebiliyor.

ii-Yönetim kurulu üyeleri  kurşun asker görevi yaptığı için “başkan” ne derse o oluyor.

iii-TSO Meclis üyeleri ile ortak akıl üretmek gibi bir amaç olmadığından aylık Meclis toplantıları 15 dakikalık çay-kahve içme toplantıları halinde olur.

Kdz.Ereğli TSO nın şehrimizin geleceğini planlaması , üyelerine ve tüm bölgeye umut olabilmesi için GÜÇLÜ-BAĞIMSIZ-İRADESİNE SAHİP  üyelerden oluşan bir MECLİSE ihtiyacı var. Bunun için her MESLEK GURUBUNDAN seçilecek üyelerin; Vizyon sahibi, dünü-bugünü-yarını planlayabilecek bilgiye sahip, bölgeyi-ülkeyi ve dünyayı takip edebilecek donanıma sahip olması gerekirSorun  7 Meslek gurubunda bu özelliklere sahip üyelerin birlikte hareket etmeleri ise ;Bunun için  iyi bir SEKRETERYA yeterlidir.

YORUMLAR