24 HAZİRAN SEÇİMLERİ VE ZONGULDAK (II)
Reklam
Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Köşe Yazısı

24 HAZİRAN SEÇİMLERİ VE ZONGULDAK (II)

23 Temmuz 2018 - 21:55

VATAN PARTİSİ ve Doğu PERİNCEK;

Siyasetimizin renkli figürü. Başkan adayı için 1 milyon imzayı kolayca toplayacağını iddia etmesine rağmen 100.000 imzayı harici destekle zor tamamlayabildi. Adaylık için zahmete katlanıp ilçe seçim kurullarına gidip te imza veren 100.000 kişi sandıkta bu oylarını Perinçek’ten esirgedi.98.955 oy alabildi . İlimizde de V.P nin aldığı oy 1533 iken kendisine %20 eksik olarak 1209 oy verilmiş.

Halbuki 2002 li yıllarda Zonguldak oyları 2300 civarında olup teşkilatını bu günlere kadar taşıyabilmiş. Bu bir başarımıdır .Partim olsun fikirlerimi siyaset arenasında anlatacağım iddiası için evet başarıdır. Lakin siyasi parti ile fikir kulüplerini karıştırırsak bu sonucu doğurur. Vatan Partisinin ilimizdeki teşkilatlarına sormak isterim. Türkiye ve Zonguldak için siyaseten hedefiniz nedir?

SAADET PARTİSİ ;

1970 li yıllarda kurulan MNP den günümüze kadar süren siyasi hayat. Zaman zaman parti kapatılmış. Zaman zaman iktidar ortağı olunmuş. 2002 den itibaren de meclis dışında kalmış bir siyasi parti. Zonguldak siyasetinde her zaman var olmuş.2002 den günümüze 5000 ile 15000 arasında oy alabilen bir teşkilat.2007 yılında alınan 15000 oy o günden bu güne erimiş ve 7000 lere kadar düşmüş. Halbuki seçim sürecinde milletvekili adayları ve teşkilat mensupları çok yoğun ve etkili bir çalışma yürüttüler. Hem seçim barajının olmaması hem de adayların seçmen nezdinde karşılığının olması sandığa yansımadı. Daha da önemlisi partisine oy verip te genel başkanına oy vermeyen 2000 civarında bir seçmeni var S.P.sinin. Türkiye geneli için de geçerli olan bu durumu İl Teşkilatı iyi okumalı. Hata seçmende olmadığına göre nerede hata yapıldığı tespit edilmeli. Önümüzde yerel seçimler var. Yönetim şekli değişen ülkemizde siyasi partiler de stratejileri değişmek zorunda. S.P si için önümüzdeki yerel seçimlerin sonuçları siyasi geleceklerini belirleyecektir.24 Haziranı iyi okumaları gerekir.

 

İYİ PARTİ;

24 Haziran seçimlerinin “belirleyici” partisi. Bu hem ülke geneli için hem de Zonguldak için. Partinin çok sancılı bir doğum sonrası kimlik arayışları ilimizde de bire bir yaşandı. MHP den bir kopuş olarak başlasa da siyasi boşluğu iyi tespit edenler partinin ana kademelerinde görev almak istediler. Bu tespit milletvekili aday listesi açıklandığında da görüldü. Birinci sıra için yarışan 2 DSP kökenli adaydan eski bir Bakan olan ilk sıraya kondu. İkinci sıranın ise Kdz.Ereğli’den genç ve aktif bir iş adamı olması ve yoğun çalışması siyaseti hareketlendirdi.

Seçim sürecinde de devam eden teşkilat sorunları, sonucu direk etkiledi. Başkan adayı Gn Başkan ile parti oyu arasındaki fark teşkilat uyumsuzluğunun önemli bir göstergesi oldu.30 000 parti oyu 26 000 başkanlık oyu. İlk kez seçime katılan bir parti için ise 30 000 oy (%7.8) başarı sayılmalı. İyi partinin MHP den aldığı oylar MHP nin 1 milletvekili çıkarmasını engelledi. TBMM de grubu olan partinin Zonguldak’taki geleceği YEREL SEÇİMLEREDE alacağı sonuçlara bağlıdır. Özellikle Belde Belediyelerinde güçlü aday gösterirse başarılı olabilir.

HALKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ;

Türkiyelileşemeyen bir siyasi parti. Bunun doğal sonucu olarak ta bölgemizde ciddi bir varlığı yok. Lakin bu seçimde çok önemli bir detay var. Daha önceki seçimlerde ortalama % 1.5 oyu olan partinin bu seçimde oy oranı biraz daha artmış. Lakin partinin genel başkanının başkanlık yarışındaki oy oranı ise %0.5.Partisine oy veren her 3 kişiden 2 si genel başkanına oy vermemiş. Geçmiş seçim çalışmalarından biliyoruz ki seçmenini en iyi yönlendiren partidir HDP. Buna rağmen Selahattin DEMİRTAŞ’a verilmeyen oylar Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de HDP ye stratejik olarak verilmiş demektir.

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ;

AK PARTİ ile birlikte 24 Haziran seçimlerine ülkeyi taşıyan DAVA partisi.40 yılın üzerinde siyasi geçmişe sahip olan MHP 2002 yılından önce ilimizden milletvekili çıkarmıştı.7 Haziran 2015 seçimlerinde de 1 milletvekili ile temsil hakkı kazanmış 24 Haziran’a da bu hedef ile girmişti. Cumhurbaşkanlığı için aday göstermeyip Recep Tayyip ERDOĞANI desteklemesi ve seçimlere AK PARTİ ile ittifak halinde katılması iki partiyi birbirine yakınlaştırdı. Bunu seçim çalışmalarında da yaşadık gördük. Aday listesi açıklandığında birinci sıra adayının İl başkanı 2-3 sıra adaylarının Kdz.Ereğli den olması seçime iddialı olarak girdiklerinin işareti kabul edildi. İlk günlerde yapılan etkili siyasi çalışmalar son günlere kadar taşınamadığı görüldü. Birinci sıra adayının kesin kazanacağı inancı partide bir rehavet oluşmasına sebep olduğu anlaşılıyor.2-3 bin oy eksikliği ile bir milletvekili kazanılamamış. Partinin “akilleri” bu konuda özeleştiri yapmaları gerekir. Önümüzdeki yerel seçimler bunun test edileceği bir sınav olacaktır.

CUMHURİYET HALK PARTİSİ;

2002 den 24 Haziran’a kadar Zonguldak oy oranları Türkiye genelinin üzerinde seyretti. Özellikle 2015 Haziran seçimlerinde ülke genelinde %25 bandında olan CHP,Zonguldak’ta % 38 lere kadar çıktı.Lakin 2002 yılından günümüze kadar 5 milletvekilinin 3 AK PARTİ 2 si CHP li oldu. Yerel seçimlerde birinci parti olabildiği halde genel seçimlerde referandumlarda ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde birinci parti olamadı. Klasik sol ideolojinin 1/3 bandını aşamıyoruz mazereti çok kolaycılık olur. Şehirlisi-köylüsü,okumuşu-okumamışı,zengini-fakiri,inançlısı-inançsızı hulasa her eve ulaşması ve gönüllere dokunması gereken projeler oluşturması şart. Üstelik bölge insanının demografik yapısı buna uygun. Aktif çalışanı ve emeklisi en çok olan Emekçi bir kenttir ZONGULDAK. Lakin gördüğümüz odur ki parti içi

İKTİDAR yarışı için proje üretmekten ÜLKE İKTİDARI için yarışacak PROJELERE ZAMANLARI kalmıyor. Halbuki bu ülkenin demokrasisi,kalkınması,ilerlemesi ve muasır medeniyetleri yakalayıp aşması için güçlü muhalefete , özellikle de CHP ye ihtiyacı vardır. Bu gereklilik Zonguldak için de geçerlidir.

ADALET ve KALKINMA PARTİSİ;

2002 den günümüze kadar yapılan bütün seçimlerde ilimizde hep birinci parti olarak çıkmış( Sadece 7 Haziran 2015 de %0.25 eksik ile ikinci).5 Milletvekilinin 3’ünü kazanmış. Ve 2002 den günümüze kadar Türkiye genel oy oranının 2-5 puan gerisinde bir oy alındı Zonguldak’tan.24 Haziran seçimlerinin milletvekilliği aday listeleri açıklandığında özellikle Kdz.EREĞLİ-ALAPLI bölgesi olmak üzere ciddi bir tepki ve hoşnutsuzluk oluştu. Bu tepkinin ki haksız ve gereksiz olduğuna dair 23 Mayıs 2018 “milletvekillerinin-ikametgah-adresleri” başlıklı bir makale yazdım.24 Haziran akşamı o günkü tepkilerin yersiz olduğu anlaşılmış oldu. Üstelik ülke genelinde AK PARTİ % 7 puan gerilerken Zonguldak’ta %3.5 geriledi. Zonguldak, 24 Haziran seçimlerinde AK PARTİ’nin ülke genelinde aldığı oy oranının %3.5 fazlasını alarak bir başarıya imza attı. Aynı başarı Cumhurbaşkanlığı seçiminde de % 2.5 fazla oy ile görüldü.

Peki adaylar açıklandığında oluşan olumsuz hava ile 24 Haziran akşamı elde edilen başarı nasıl oluştu. Ülkemizdeki seçimlerde parti ve lideri en baskın etkiyi oluşturuyor. Devamında teşkilatların çalışması ve adaylarla uyum geliyor. AK PARTİ ve partinin lideri Sn.Recep TAYYİP ERDOĞAN’ın siyasi hayatımızın çeyrek asrına damgasını vurmuş olması. Zonguldak mitinginden sonra gece saat 22.30 da Kdz Ereğli’de muhteşem bir miting yapması. Mitingde söylediği “Kdz Ereğli’nin milletvekili benim” sözü etkisi gösterdi. Bu etkinin oluşması için iyi bir alt yapı gerekliydi. Bunu da AK PARTİ teşkilatı ve adayları 1 aylık sürede gösterdi. Şöyle ki; Eski-yeni İl başkanları, ilçe başkanları, kadın kolları ,gençlik kolları ,belediye başkanları ve adayları, il-ilçe yönetimlerinde aktif görev alanlar. Ve milletvekili aday adaylarının hemen hemen hepsi adaylarla beraber yürüdüler sahada birlikte hareket ettiler. Zonguldak milletvekili adaylarının teşkilatlardan gelmiş olmaları da olumlu bir katkı sağlamış oldu. Başarı her türlü kusuru örter kuralı olmakla birlikte Zonguldak için % 3.5 oranındaki kayıp irdelenmeli. Özellikle gençlere yönelik çalışmalar, konunun profesyonelleri ile beraber hazırlanmalıdır.

Her seçim milletin siyasilere verdiği bir KARNEDİR. Karnesini iyi okuyup ona göre çalışan bir sonraki karne gününde mutlaka başarılı olur. Başarıyı, milletin NOTUNDA görenler için bu böyledir. Başarı için, milletin notuna ihtiyaç duymayanlar ise seçimlerde sürekli olarak yenilgiye mahkumdur. Önümüzdeki yerel seçimler yine KARNE günü olacak. Karnelerini iyi okuyanlar ile okumayanları göreceğiz.

YORUMLAR