24 HAZİRAN SEÇİMLERİ VE ZONGULDAK (I)
Reklam
Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Dr. Mustafa Naci Yalçınkaya

Köşe Yazısı

24 HAZİRAN SEÇİMLERİ VE ZONGULDAK (I)

23 Temmuz 2018 - 21:53

Bundan önceki makalelerimde siyasi partilerimizin 24 Haziran seçimleri ile ilgili değerlendirmelerimi tek tek yapmıştım. Şimdi de Zonguldak ilimiz için aynı değerlendirmeye yapacağım. Yerel de daha iyi bir değerlendirme yapabilmek için 2002 den günümüze kadar yapılan seçimleri göz önüne almak gerekir diye düşündüm. Bunu bir tabloda birleştirerek Zonguldak’ın 24 Haziran’a nasıl geldiğini görmüş olduk.

Siyasi tarihimizde HAKİM PARTİ konumuna ulaşan AK PARTİ ilk seçimlere 2002 de girip iktidar oldu. Zonguldak EMEĞİN ve SENDİKAL hareketlerin BAŞKENTİ unvanını hak ederek almıştır. Ve eski Başbakanlarımızdan rahmetli Bülent ECEVİT’in uzun yıllar seçim bölgesi idi aynı zamanda. İŞÇİ ve SENDİKAL hareketlerinin yoğunluğu bu bölgede SOL SİYASİ GÖRÜŞLERİN hakim olmasını sağlamış. Bu nedenledir ki uzun yıllar CHP ve DSP nin kalesi olarak görülür.

2002 seçimlerinde ise ülkedeki büyük değişimin etkisi Zonguldak’ta da yaşandı. Sadece AK PARTİ ve CHP nin seçim barajını geçmesi sonucu DYP il düzeyinde barajı geçmiş olsa bile milletvekili çıkaramadı. ANAP ve GENÇ PARTİ de baraja takıldığı için vekil çıkaramadı. Zonguldak’ın % 50 oyunu alan iki parti milletvekilliklerini de paylaşmış oldu.

2007 seçimlerinde ANAP tamamen yok olurken, Genç Partinin erimesi sonucu bu oyların çoğu AK PARTİ’ye olmak üzere diğer partilere dağılmış. Ülke barajını geçen MHP Zonguldak’tan vekil çıkaramadı. DYP gücünü muhafaza etmekle birlikte ülke barajı nedeniyle vekil çıkaramadı.27 Nisan e-muhtırası ve CB seçim krizi nedeniyle yapılan erken seçimde sağ oylar artmış oldu.

2011 seçimleri ile Zonguldak ilinde ikili sisteme geçilmiş bir sonuç ortaya çıktı. AK PARTİ % 47 ve CHP % 37 ile % 85 e ulaştı. MHP ,2002 den beri varlığını korumakla birlikte milletvekili çıkaracak sayıya ulaşamadı.

2014 yılında yapılan ilk Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları; Recep Tayyip ERDOĞAN açısından ülke genelinden biraz üstünde bir oran olsa da çatı aday Ekmeleddin İHSANOĞLU muhalif oyların tamamına yakını alarak % 45 oy aldı. Selahattin DEMİRTAŞ milletvekilliği seçimlerinde olduğu gibi %1.95 ile bir varlık gösteremedi.

Ülke siyasetinin ve yeni sistemin en önemli kırılma noktası 7 Haziran 2015 de yapılan seçimlerle oldu. AK PARTİ ciddi bir oy kaybı yaşarken MHP büyük bir sıçrama yaparak 1 milletvekilini TBMM ye yollamayı başardı. Zonguldak’tan AK PARTİ ,CHP ve MHP olarak üç parti temsil edilir oldu.

Ve 2015 yılında hükümet kurulamaması nedeniyle gidilen Kasım 2015 seçimleri. MHP eski oylarının üzerine çıksa da Haziran seçimlerindeki milletvekilliğini kaybetti. 2011 seçimlerindeki ikili sisteme dönüş oldu.

24 Haziran 2018 de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde;

Recep Tayyip ERDOĞAN ,Türkiye Genelinin üzerine çıkarak % 55 oy aldı.

Bir önceki seçimlerdeki çatı aday konumuna getirilen Muharrem İNCE Zonguldak’ta Türkiye ortalamasının üzerinde % 35 oy aldı. Hedefi BAŞKANLIK olan için kaybetme, lakin parti içi yarış için bir zafer denebilir.

Selahattin DEMİRTAŞ ;2002 yılından bu yana partisinin oy oranı düzeyinde bir oy aldı. Lakin partisinin çok çok gerisinde bir oy. Ki partisinin aldığı oyların “stratejik oy” olduğunu kanıtlar.

Meral AKŞENER;İYİ PARTİNİN milletvekilliği seçimlerinde aldığı toplam oy 30.000 iken Akşener’e 26.000 civarında oy verildi. Yaklaşık 4000 kişi partisine oy verirken Genel Başkanına oy vermedi. İYİ PARTİ tarafından üzerinde objektif çalışma yapılması gereken bir husus.

Temel KARAMOLLAOĞLU ise özellikle Zonguldak seçimlerini iyi analiz etmeleri gerekir.S.P si gibi teşkilatına ve seçmenine sahip bir parti ;Milletvekilliği seçimlerinde partisine oy verdiği 6800 oyu BAŞKANLIK seçiminde Gn Başkanından bir kısmını (2000 civarı bir oy)esirgedi. Temel bey ve S.P si nerede hata yaptıklarını iyice araştırmalıdır

YORUMLAR