İNSANSIZ HAVA ARACI İHA’LAR TÜRKİYE’NİN GÜÇLÜ GURURU...
Reklam
BAYRAM ALİ KAVALCI

BAYRAM ALİ KAVALCI

İNSANSIZ HAVA ARACI İHA’LAR TÜRKİYE’NİN GÜÇLÜ GURURU OLDULAR

01 Şubat 2018 - 19:40

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 2015 yılında envanterine giren, TB2 İHA (İnsansız Hava Araçları) iki haftadır, Suriye’de TSK’nın gerçekleştirmiş olduğu sınır ötesi operasyonlarda ki başarılın en önemli kısmını oluşturmaktadırlar.

Türkiye’nin, yıllardır Doğu Anadolu bölgemizde ve son birkaç yıldır da, Suriye’de yaşanan otorite boşluğu nedeniyle, Güney Doğu Anadolu bölgemiz illeri sınırlarında ülkemizin başına musallat olmuş olan, hain, kalleş ve alçak terör örgütleriyle mücadelede Mehmetçiğin bu bölücü terör örgütlerine İHA’lar sayesinde ağır darbeler vurulmasını sağladı.

Önce silahsız olup keşif ve gözetlemede kullanılan Bayraktar TB2, mühimmat olarak Roketsan’ın geliştirdiği uzun menzilli anti tank lazer güdümlü 160 mm çapındaki füzesini (UMTAS) kullanıyor. Eylül 2016’da TSK’ya teslim edildi. Bayraktar TB2, 24 saat kesintisiz keşif ve gözetleme faaliyeti yürütebiliyor. Teröristleri gördüğü anda uçak çağırmadan anında bombayı başlarına indiriyor. Düşük maliyeti, atış isabeti ve kırdığı uçuş ve irtifa rekorlarıyla dünyanın hayranlıkla takip ettiği bir sistem hâline geldi. Yer istasyonundaki operatör pilot tarafından 5 km yükseklikte, 8 km uzaklıkta ateşlenerek hedefi % 100 isabetle vuruyor. Bayraktar TB2, 12 m kanat açıklığı ve 650 kg kalkış ağırlığına sâhiptir. TSK’nın İHA’ya sâhip olmadığı dönemde anlık istihbarat olmadığı için teröristleri takip ve tespit etmek günlerce sürüyordu. Bunun önüne geçmek isteyen Türkiye 2008’de ABD’den İHA satın almak istemişti ancak, ABD 7 yıl bekletmesine rağmen İHA satışı için ABD Kongresi’nden onay çıkmamıştı. 2010 yılında İsrail’e 250 milyon dolar ödenerek 10 adet Heron alınmıştı. Bayraktar TB2, Heronların 5’te 1 fiyatına TSK envanterine girdi. Bunu üreten Türkiye, ABD, Çin, İsrail ve İran’ın ardından kendi silahlı İHA’sını üreten 5’inci ülke oldu. Diğer taraftan, TSK’nın emrindeki, İnsansız Keşif Uçakları (İKU), havadan 50 kilometre uzaklıktaki her türlü terörist faaliyeti tespit ederek, keşif ve gözetleme yapabiliyor. Üzerine takılan Hiperspektral Kamera da, yerin altına gömülü el yapımı patlayıcıları ve mayınları bulabiliyor. Teröristleri, ayak izlerinden dahi inlerine kadar takip ediyor, ormanın altı, çatının altı, toprak ve dam altındaki teröristleri de bulabiliyor. Bu teknolojik istihbarat sensörleri başka hiçbir ülkede bulunmuyor. Türk malı kamikaze İHA’lar da, sırt çantasında taşınabiliyor kumanda edilerek ve hedefin üzerine geldiğinde kendisini patlatabiliyor. Tablet aracılığıyla uzaktan kumanda edilebilen İHA ya hedefe çarpıyor yahut üzerinde iken kendini patlatabiliyor.

YORUMLAR