GÖZÜMÜZ AYDIN OVİT TÜNELİ ULAŞIMA AÇILDI
Reklam
BAYRAM ALİ KAVALCI

BAYRAM ALİ KAVALCI

GÖZÜMÜZ AYDIN OVİT TÜNELİ ULAŞIMA AÇILDI

22 Kasım 2017 - 18:20

Osmanlı İmparatorluğu zamanında bile gündemde gelen, 2640 rakımlı Ovit dağı tünelinin asırlık bekleyişi, 15 yıllık Ak Parti iktidarında gerçeğe dönüşmüş oldu.

Yapımı devam eden, Trabzon, Gümüşhane Zigana tüneli tamamlana kadar, şimdilik Türkiye'nin en uzun, dünyanın 3'üncü en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olan Ovit tünelinde tek tüpte ulaşım kontrollü olarak verilmeye başlandı.

Birkaç gündür kar yağışının devam ettiği, Ovit dağ tünelinin bu kış vaat edilen tarihten önce hizmete açılması, Rize, Erzurum, İspir ve Pazaryolu ilçelerinde büyük sevinçle karşılandı.

Bilhassa Rize’de yaşamakta olan, 20 binin üzerinde İspir vatandaşlar kış mevsiminin başlamasıyla birlikte, İspir’le aylarca irtibatlarının kesildiğini, artık tünelin hizmete açılmasıyla bu mağduriyetlerinin sona erdiğini, kendileri için tünelin açılış tarihinin bir bayram tarihi olduğunu dile getirdiler. Rize, Erzurum, İspir, Pazaryolu ilçelerinin yönetici ve halkları bu tünelinin, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın gayretli kararları, bu tünelin yapımı için bütün olumsuz gelişmeler rağmen dik dürüşü ve ısrarıyla hayata geçirilmiştir. Allah ondan binlerce razı olsun dediler.

İki komşu il ve ilçenin halkları, Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’ın, Ulaştırma Bakanlığı döneminde yapımına başlanan, tünelin yapımında büyük emekleri olan Sayın Başbakan Binalı Yıldırım ve Ak Parti iktidarın bugünkü, Ulaştırma Bakanı Sayın Ahmet Arslan’a şükran ve teşekkürlerimizi borç biliriz dediler.

Bir yıl önce, Sayın Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımı ile Rize tarafında düzenlenen görkemli bir törene binlerce Erzurum ve Rizeli vatandaş büyük bir sevinç ve coşku içerisinde katılmışlardı. İlk ışık göründü töreni yapılan 14,3 kilometre ile Türkiye’nin en uzun, dünyanın 3'üncü uzun çift tüplü karayolu tüneli olan Ovit Tüneli'nde tek tüpte ulaşım kontrollü olarak verilmeye başlananınca yüzlerce meraklı aracına atlayarak soluğu Ovit tünelinde aldılar. Bu asırlık sevinç onlarının en doğal hakkıydı.

Netice olarak, Osmanlı arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılında Osmanlı devletinin kalkınma çalışmalarında yer alan Ovit tüneli projesi 137 yıl sonra gerçekleşmiş oldu. Şimdi sıra geldi inşaatı devam etmekte olan Ovit tünelinin ikinci ayağı olan, Pazaryolu ve Kırık tünellerinin vaat edilen tarihlerde tamamlanmasında. Bu tarihi eseri, Doğu Karadeniz’e, Doğu ve Güney Doğu Anadolu’ya, İpekyolu’na kazandıran, Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız, Sayın Ulaştırma bakanımız, Rize ve Erzurum ilimizin milletvekilleri, siyasileri, bürokratları ve emeği geçen herkese bendenizde bu büyük önemli yatırımının amacına ulaşması vesilesiyle tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum. Bu tünel dolayısıyla artık Erzurumlu dadaş kardeşlerimizde denize kavuşmuş oldu. Hepimizin gözü aydın olsun.

YORUMLAR