BURASI MUŞ’TUR MUŞ’U GÖRMEK HOŞTUR
Reklam
BAYRAM ALİ KAVALCI

BAYRAM ALİ KAVALCI

BURASI MUŞ’TUR MUŞ’U GÖRMEK HOŞTUR

02 Mayıs 2018 - 20:02

Bir yılı aşkındır, Doğu Karadeniz Bölgesinin çeşitli illerinde görev yapan yazılı ve görsel medya mensuplarından oluşan “Kardeşlik Köprüleri ve Kardeş Şehriler” adı altında ki geziler, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu beyin, farklı bölge illerinin basın yoluyla toplumsal kaynaşma, dayanışma, kültürel, tarihsel ve sosyal etkinlikleri geliştirme, gezip, görme projesi kapsamında Lale şehri Muş ve minareler şehri Bitlis illerine 30 yıllık muhabir ve köşe yazarı olarak bendenizde katıldım.

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizden oluşan 12 kişilik medya ve araştırma mensubu olarak, hemşerimiz Muş Valisi Sayın Azizi Yıldırım’ın konuğu olduk.

Devlet adamlığının çok yakıştığı Muş Valimiz sn. Yıldırım’ı, Muş’un caddelerinde ki esnaf ve vatandaşlara sorduk. Çoğunlukla aldığımız cevap şu oldu, “Vallahi de, billahi de, baba adamdır, güzel adamdır.” dediler.

Muş halkı oldukça asıl, geçmişini ve bugününü çok iyi bilip, değerlendiren ve şehirlerine dışarıdan gelen misafirlere oldukça misafirperver davranan cömert bir halk.

30 Nisan 2018 Muş’un kurtuluşunun 101 yıl dönümüydü. Valilik alanında Atatürk heykelinin önünde, sn. Valimiz Aziz Yıldırım beyin misafiri olarak katıldık. Tören alanını dolduran her yaştan yüzlerce öğrenci ellerinde ki, Türk bayrağını dalgalandırdı, istiklal marşımızı hep birlikte gür bir sesle söyledik. Resmi törenlerin ardından, Muş folklor ekibinin gösterileri görülmeye değerdi.

Muş’un Korkut ilçesinde her yıl Nisan ayında düzenlen Lale festivaline katıldık. Hasköy ve Korkut’un ilçelerinin başarılı belediye başkanlarının misafiri olduk.

Muş, Bitlis ve bir kısım ilçelerinde yaptığımız gezilerde, ”Kardeş Şehirler ve Kardeşlik Köprüleri” projesi gezilerinde, proje Koordinatörü arkadaşımız gazeteci, yazar Ahmet Külekçi beyin, Doğu ve Güney Doğu Anadolu şehirlerinde ki, Valilerimiz, Belediye Başkanları, STK temsilcileri, kanaat önderleri, Vakıf ve Dernek yöneticileri tarafından ne çok tanındığına ve bu projeden dolayı kendisini destekleyip ne çok sevdiklerine şahit oldum.

Doğu illerin hemen her birinde olduğu gibi, Muş ve Bitlis’te çok sayıda, başta Trabzon ve Rize illeri olmak üzere, Karadeniz Bölgesinin diğer birçok illerinden aileler ticaret için bu şehirlere yerleşmiş ve o şehrin önemli iş adamı olmuşlar. Bu Karadenizli aileler bu illerde karşılıklı hısımlıklar kurmuşlar. Adeta doğu insanıyla et ve tırnak gibi olmuşlar. Muş’ta konakladığımız Diyar Paris otelinde bizlere hoş geldiniz için gelen ve bizleri köyünde misafir etmek isteyen orta yaşlı Çaykara’lı bir amcadan Muşa geliş öyküsünü dinlerken, yarı Karadeniz, yarı Muş aksanıyla ”Ula uşağım ben buradan artık dönemem, kızımı bunlara verdum. Bunlardan da kız aldum. Akraba olduk, onarca güzel torunlar oldu. Muş’ta bizimdur, Trabzon Çaykara’da bizimdir. 50 yıldır buradayım . Ve ailece çoğ mutluyumdur. “dedi. İşte bizim doğu ve güney

doğu Anadolu şehirlerimizle kardeşlik köprüleri 50 yıl önce atılmış ve bundan böyle bu sağlam köprüler daha güçlenecektir.

Muş ve Bitlis kardeşlik köprüleri gezimizi yazmaya devam edeceği. Buradan bir kez daha, Misafiri olmaktan büyük onur duyduğumuz, Sayın Muş Valimiz Aziz Yıldırım beye ve çok uyumlu çalıştığına şahit olduğumuz, saygı, sevgi, dayanışma ve istişare çerçevesinde birlikte Muş halkına ve şehrine verdikleri hizmetlerle, Muş halkı tarafından çok sevilen, takdir edilen, Sayın Vali Yıldırım’a, Muş Alpaslan Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Ahmet Polat hocamıza, Muş Belediye Başkanı Sayın Feyat Asya’ya, kıymetli Muş halkına, gezimiz boyunca bizlerle birlikte olan, kıymetli ilgili yönetici ve görevlilere çok teşekkürler ediyorum. Hepinizden Allah razı olsun.

Bu gezimizin, minareleriyle meşhur Bitlis ayağı hafta sonuna denk geldiğinden, Bitlis ilimizi meşhur seyir tepesinden seyrettik. Bitlis’in, Ahlat ve Tatvan ilçelerindeki tarihi Selçuklu mezarlarını, kümbetleri, camilerini ziyaret ettik. Bu şehrinin kültür elçisi konumunda olan, yörenin tanınmış halk şairi Bedrettin Yasak abimiz, bizlere Bitlis seyir tepesinde geçmişten gelen hüzünleri, sevinçleri ve geldiğimiz şehirlerimize uyarladığı manileriyle büyük bir sürpriz yapmış oldu.

YORUMLAR