BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI
Reklam
BAYRAM ALİ KAVALCI

BAYRAM ALİ KAVALCI

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI

08 Kasım 2018 - 17:36

Tarihe ilk küresel savaş olarak geçen Birinci Dünya Savaşı, verilen zayiatın büyüklüğü, kullanılan modern silahlar ve teknolojik araçların yanı sıra doğurduğu sonuçlarla kurulacak yenidünya düzeninin temellerini attı.

Dünya Savaşı’na girişimiz 1914, o zamanlar iktidarda olan İttihat ve Terakki Hükümetinin, Almanların tesiri altında kalarak kabul ettiği bir oldu-bitti sonucudur. Bu savaş büyük bir İmparatorluk olan 600 yıllık Osmanlı Devleti’nin sonu oldu.

Türkiye’nin şehit, malul, yaralı, esir ve kayıplarının sayısı 4 milyona yaklaştı. Savaş sonunda, o zaman başkent olan İstanbul bile işgal edildi. Mondros Mütarekesi ile Osmanlı, tarihteki rolünü kurulacak ye-ni Türk Devleti’ne bıraktı. Halkımızın seferberlik dediği bu harpte, Türk Ordusu, şu 7 cephede, şan ve şerefle çarpıştı: Kafkasya, Galiçya, Makedonya, Çanakkale, Suriye, Filistin ve Irak. Savaş, bizim girişi-mizden, tam 4 yıl sonra, 11 Kasım 1918’de sona erdi. I. Dünya Savaşı’na, başta Avrupa kıtası olmak üzere, dünyanın 5 kıtasından pek çok devlet katıldı ve maddî kayıplar yanında, 10 milyondan fazla in-san bu savaşta hayatını kaybetmiş oldu.

YORUMLAR