BARIŞ ADAMI ALİYA İZZETBEGOVİÇ
Reklam
BAYRAM ALİ KAVALCI

BAYRAM ALİ KAVALCI

BARIŞ ADAMI ALİYA İZZETBEGOVİÇ

23 Ekim 2017 - 21:04

Hayatı boyunca karşılaştığı tüm zorluklara rağmen Bosna Hersek’i bağımsız bir devlet yapmayı başaran, savaşın yaşandığı zor dönemlerde halkın etrafında kenetlendiği, rahmetli Aliya İzzetbegoviç, geçen hafta vefatının 14’üncü yılında hasretle yad edildi.

19Ekim 2003’te vefat eden, Bağımsız Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı merhum, Aliya Izzetbegoviç, 1925 yılında Bosna Hersek’te dünyaya gelmişti. Hayatı boyunca ülkedeki Müslümanların hakları için mücadele etti.

Rahmetli Aliya olmasaydı, bugün Bosna Hersek’te olmazdı. Yılmaz, yorulmaz dava adamı Aliya bu kutsal davası için ömrü boyunca yazılar ve kitaplar yazdı.

Derdi olan herkesin kalbinde iz bırakan bu mücahit devlet adamı, artık yorulan beyni ve bedeninde gelişen sağlık sorunları nedeniyle 2000 yılında görevinden ayrıldıktan sonra, 2003 yılında hakkın rahmetine kavuşmuştu.

Bosna’daki savaşta halkına liderlik eden ve ‘’bağımsız’’ Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı olan, Aliya Izzetbegoviç’in en çok sevdiğim ve etkilendiğim sözü ‘’Her iktidar insanları bozar ve bu bozgunluğun yıkıcı etkisinde ancak sadece Allah’a iman ve ahlaki değerlerin sürekli canlı tutulması faaliyeti karşı durabilir.’’ demiştir.

Rahmetli, Aliya Izzetbegoviç’in birçok önemli sözleri gibi, çok beğendiğim dünyaya mesaj veren sözü şudur. “Ben Avrupa’ya giderken kafam önümde eğik gitmiyorum. Çünkü çocuk, kadın ve yaşlıları öldürmedik. Çünkü hiçbir kutsal yerlere saldırmadık. Oysa onlara bunanların tamamını yaptılar. Hem de batının gözü önünde, batı medeniyeti adına. O nedenle benden sonrada, nefrete, nefretle cevap vermeyin. Bize yapılan soykırımı unutursak, bunu bir daha yaşamaya mahkum oluruz. Size asla intikam peşinde koşun demiyorum ama yapılanları da asla unutmayın.” dedi. Makamı cennet olsun.

YORUMLAR