ALKOLLÜ İÇKİLERİN ZARARLARI
Reklam
BAYRAM ALİ KAVALCI

BAYRAM ALİ KAVALCI

ALKOLLÜ İÇKİLERİN ZARARLARI

07 Kasım 2017 - 22:18

Birçok okuyucum, 10 yıla yakındır gönüllü olarak yürüttüğüm, Rize-Artvin Yeşilay Temsilciliği görevimde, sigara, alkol ve madde bağımlılığı ile ilgili güzel yazılar yazdığımı ifade ettiler. bu yazılara neden ara verdiğimi soruyorlar.

Yeşilay Temsilciliği görevimi uzun zamandır yaptığım için kendi isteğimle, çok yorulduğumu büyüklerime ifade ederek iki yıl önce affımı isteyerek bırakmıştım. Fakat ölene kadar bir Yeşilaycı olarak kalacağımı, vaktim ve gücüm olduğu müddetçe Yeşilay’ımıza katkı sağlayacağım sözünü vermiştim. Bu sözüm, sözdür.

Alkollü içeceklerin, insan sağlığına, aileye, çevreye ve topluma korkunç denecek kadar zararları vardır. Bir Hadis’i şerifte buyuruldu ki: “İçki bütün kötülüklerin anasıdır.” Bütün Dünya’da ve maalesef de ülkemizin genelinde batıdaki büyük şehirlerimiz başta olmak üzere, tehlikeli bir salgın halini alan, bütün insanlığı ve bu arada bilhassa gençlerimizi tehdit eden alkol ve uyuşturucu maddeler gelmektedir. Bu kötü alışkanlıkla her vatandaşın insanı görevi olarak mücadele etmesi lazımdır. Şimdi sizlere, alkolü içkilerin zararlarını kısa başlıklarla yazıyorum. Alkol kullananların karaciğeri çok yorulur. Bunun sonucu olarak da siroz hastalığı meydana ge-lir. Kalp ve kan dolaşımındaki tahribatı çok fazladır. Kalbin büyümesi ile kan dolaşımı intizamı bo-zulur. Alyuvarların oksijen almasını zorlaştırır, damarları sertleştirir. Böbrek iltihapları, hücrelerin yaralanması ve prostat büyümesi gibi birçok zararı vardır. Mideye asit gelmesini bollaştırır, salgıları çoğaltır. Mide iç zarını tahriş ederek gastrit ve ülsere sebep olur. Alkol kullananların beyin hücrelerinin birçoğu ölür. Bunun sonucunda, felç ve ölümlere yol açabilir. Şuurlu ve iradeli hareketlerin yerini, şuursuzluk ve kontrolsüzlük alır. Düşünme, utanma ve haya duyguları zayıflar. Yüz ve ciltte bozukluklar meydana gelir. Alkolik anaların sütü bebeklere çok zararlı tesirler ya-par. Gelecek nesillerin üzerinde tahribatı da çok büyüktür. Bin akıl hastası üzerinde yapılan araştır-mada, 665 tanesinin anne ve babalarının alkolik olduğu meydana çıkmıştır. Alkol içenlerde görülen akıl hastalıkları şunlardır: Alkol paranoyası, korsakof cinneti, dipsomani, alkol bunaması... Alkol içenlerde sık sık duyduğumuz cinayet, aile kavgaları ve trafik kazalarına çok sık rastlan-maktadır. Herkese, her türlü bağımlılıktan uzak, sağlıklı ömürler diliyorum.

YORUMLAR