8 MART 1403 YILDIRIM BEYAZIT HAN’IN VEFATI
Reklam
BAYRAM ALİ KAVALCI

BAYRAM ALİ KAVALCI

8 MART 1403 YILDIRIM BEYAZIT HAN’IN VEFATI

05 Mart 2019 - 22:01

Osmanlı Devletinin 4.Padişahı Yıldırım Beyazıt Han döneminde yaşamıştır. Alâeddin-i Erdebilî Hazretlerinden icazet aldıktan sonra, Osmanlı Devletinin Payitahtı Bursa’ya yerleşen Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri, günümüzde Osmangazi ilçesinde yer alan Molla Fenari Mahallesine bir fırın inşa etmiş ve Bursa halkına ekmek dağıtmaya başlamıştır. Bu şekilde manevi yönünü gizleyen Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri halk arasında Somuncu Baba olarak anılmaya başlanmıştır.

Yıldırım Beyazıt Han, Niğbolu Savaşına bir şükür nişanesi olarak yaptırdığı Bursa Ulu Camii açılışında ilk hutbeyi okuması için damadı Emir Sultan Hazretlerini görevlendirmiş fakat Emir Sultan Hazretleri manevi büyüklüğünü bildiği Şeyh Hamid-i Veli Hazretlerini işaret ederek ilk hutbeyi onun okumasının daha uygun olacağını söylemiştir. Böylece Ulu Camii‘nin ilk hutbesini Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri irad etmiş ve manevi büyüklüğü halk tarafından da bilinir hale gelmiştir. Yıldırım Beyazıt Han‘ın da hazır bulunduğu bu ortamda manevi sırrı ortaya çıkan Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri dünya saltanatını ve sultanın yanını tercih etmemiş, Bursa‘dan ayrılarak sonu Darende’de bitecek bir yolculuğa çıkmıştır.

Sultan Yıldırım Bayezid Hân, Osmanlı padişahlarından Murad-ı Hüdavendigar’ın oğlu ve Çelebi Sultan Mehmet’in babasıdır. 1360’da Edirne’de doğup, 8 Mart 1403 tarihinde Akşehir’de vefat etti. 1389’dan 1403 yılına kadar hükümdarlık yaptı. Rumeli’de ve Anadolu’da çok şehirler aldı. Macaristan’a kadar fethetti. Niğbolu’da Haçlı ordusunun hepsini perişan etti. Çok cesur ve çok adil idi. Ömrünü cepheden cepheye koşmakla geçirmiş, Türklüğün ve İslamiyet’in Rumeli’de yerleşmesini sağlamıştır. Cahiller, bu kahraman mücahidi lekelemek için, içki içerdi diye iftira etti ise de, bunu bildiren hiçbir vesika yoktur. Buna benzer diğer padişahlara da çeşitli iftiralar atmaktadırlar. Allah rahmet eylesin.

YORUMLAR