Reklam

MUTFAKTA KRİZ DURGUNLUĞU

MUTFAKTA KRİZ DURGUNLUĞU

MUTFAKTA KRİZ DURGUNLUĞU
13 Aralık 2018 - 09:10

Kasım 2018’de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0,38 oranında arttı.

Mutfaktaki yıllık artış ürün bazında yüzde 34,49 seviyesinde gerçekleşti.

Aynı dönemde mutfaktaki yıllık enflasyon ise yüzde 29,91 düzeyinde gerçekleşti.

Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 0,38 lük artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 7,70 TL ek yük getirdi.

Buna göre Kasım 2018’ de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1.935,66 TL oldu.

Geçtiğimiz yıl Kasım 2017 döneminde ise mutfak harcaması aylık bazda yüzde 0,85, yıllık bazda yüzde 12,61 oranında artmıştı. Aynı dönemde mutfak gideri ise 1.490,00 TL olmuştu.

Kasım 2018 de döneminde bir önceki aya göre fiyatlarda kısmi de olsa bir istikrar sağlanmış oldu. Gıda harcamasını oluşturan gruplarda yer alan ürünlerin bir önceki aya göre ürün bazında da pek çok üründe önemli fiyat düşüşleri de yaşandı.

Ocak 2018-Aralık 2018 dönemini kapsayan ve 1.603 TL asgari ücret 4 kişilik bir ailenin sadece 24 günlük mutfak giderini karşılayabiliyor. Asgari ücretli aldığı bu ücret ile gıda harcaması sonrasında konut, eğitim, giyim vb. zorunlu giderleri karşılamak zorunda.

Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya çıkıyor.

Genel Maden İşçileri Sendikasının her ay yaptığı 1 çalışan, bir ev hanımı eş ve 2 çocuktan oluşan çekirdek madenci ailesini kapsayan Gıda Harcaması Araştırmasını oluşturan harcama gruplarında Kasım 2018’de şu değişimler gözlemlendi.

Süt ürünleri grubu; Bu grupta aylık ortalama artış yüzde 2,3 seviyesinde gerçekleşti. Ürün bazında en yüksek artış yüzde 4,7 artış oranı ile taze kaşar peynir çeşitlerinde meydana geldi. Süt ve yoğurt da ise yüzde 3 oranında artış tespit edildi.

Et ürünleri grupta Kasım ayında kırmızı et ürünlerinde durgunluk tespit edildi. Bu grupta ortalama artış sakatat ürünlerindeki yüzde 5’lik artış oranın etkisi ile ortalama aylık yüzde 0,50 oranında artışlar tespit edildi. Ailelerin en fazla tükettiği tavuk ürünleri fiyatlarında ise Kasım ayında da yüzde 10’lara varan fiyat düşüşleri bir önceki ayda olduğu gibi devam etti. Tavuk etindeki olumlu gelişme mutfak giderlerini de olumlu dengeledi. Yumurta fiyatlarında Kasım ayında önemli bir değişim tespit edilmedi.

Bakliyat ve Tahıllar grubu; Bakliyat grubunda Kasım ayında hareketlilik gözlemlendi. Bu grupta ortalama artış oranı yüzde 8 civarında gerçekleşti. En yüksek fiyat artışı ise yüzde 18 artış oranı ile baldo pirinçte meydana geldi. Bu grupta dermason kuru fasulye yüzde 4, 50 barbunya yüzde 8,50, nohut yüzde 5,55 oranında artarken, kırmızı mercimek ve yeşil mercimek te değişim tespit edilmedi. Tahıllar grubunda Kasım ayında yüzde 7,4 civarında artış meydana geldi. En yüksek artış yüzde 18 artış oranı ile pirinç çeşitlerinde meydana geldi.

Pirinçteki fiyat artışlarının Aralık ayında da devam edeceği ilgili çevrelerce dile getiriliyor. Diğer ürünlerde önemli fiyat değişimleri olmadı.

Kasım ayında sebze ve meyve grubunda genel olarak bir önceki aya göre inişli çıkışlı istikrarsız bir fiyat hareketleri görüldü. Pek çok üründe önemli düşüşler görülürken pek çok üründe de büyük oranda artışlar tespit edildi. Sebze grubunda önemli oranda fiyatı düşen ürünler; yüzde 32 oranı ile domates, yüzde 13 oranında düşüş ile karnabahar olurken, Kabak yüzde 53 oranındaki artış ile dikkat çekti. En fazla fiyatı artan diğer ürünler ise yüzde 33 ile patates, ülke gündeminde ilk sıralarda yer tutan kuru soğan yüzde 24, yüzde 15 ile sivri biber, yüzde 10 oranı ile pırasa oldu. Diğer ürünlerde önemli değişimler görülmedi.

Meyve grubu, bu grupta Armut yüzde 2,4, üzüm yüzde 5,8 oranında arttı. Mandalina yüzde 9, muz yüzde 7 oranında geriledi. Diğer ürünlerde değişim olmadı.

Yağlar ve yağlı tohumlar grubu; Bu grupta bir önceki aya göre fiyatlar ortalama yüzde 2.5 oranında geriledi.

Kasım ayında şekerli ürünler, Kuruyemiş, baharatlar grubu, Çaylar grubu ve Konserve grubunda önemli bir değişim olmadı.

2018 Kasım ayında ailenin; gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı aylık 18,78 TL artış ile 4.962,13 TL oldu.

YORUMLAR